utorok 17. mája 2016

Macarons


Ahojte ,včera večer som si vyskúšala upiecť :-) drobné , okrúhle koláčiky. Ide o veľmi známu francúzsku maškrtu "MACARONS" 


Tento koláčik pozostáva z dvoch častí. Prvú časť tvorí samotná "škrupinka", ktorú tvoria iba 3 suroviny a to základom je mandľová múka, bielka, cukor. Výhodou je, že sú bezlepkové. Tá druhá časť je krém. Najviac sa využívajú 2 druhy krémov. Prvým sú maslové krémy. Môžu mať rôznu príchuť a arómu.

Druhým krémom, ktorými sa makarónky najčastejšie plnia sú krémy na báze "ganache", kde ide o kombináciu kvalitnej čokolády a vysokopercentnej smotany na šľahanie. Do krému môžete pridať či už orechy, kokos, ovocie podľa vlastného výberu. Dôležité je aj koľko tej plnky dáte. Príliš mále množstvo by mohlo zapríčiniť, že koláčik by nenasiakol potrebné množstvo vlhkosti a chute. Konzistencia makaróniek musia byť jemnučké a mäkkučké, určite nie tvrdé.

Áno, ide o koláčik na ktorý je potrebné množstvo trpezlivosti na jeho prípravu. Veľakrát sa stane, že sa na prvý raz nepodarí. Aj mne ... :-) Uvidíte, že pri troche trpezlivosti to dokážete!

Tak poďme na to !


SUROVINY   

100g práškový cukor, 50g mandľovej múky (môžu byť aj pomleté  mandľe), 25g kakao, 2ks vaječných bielok, 65g kryštalový cukor.                                    

POSTUP

Mandľovú múku, kakao a práškový cukor zmiešame dokopy a preosejeme, aby sme tam nemali hrudky.

Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po častiach mixérom zašľaháme aj kryštálový cukor. Šľaháme až kým nevznikne lesklý tuhý sneh. Tento sneh potom postupne primiešavame do preosiatej mandľovej múky, prášku a kakaa a to francúyskou metódou zvanou "macaronage". Najskôr zamiešavame po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v strede misky. Cesto nám bude pomaly stekať z varešky. Takto pripravené cesto naplníme cukrárenským vrecúškom.
Na plech vystlaný papierom na pečenie si predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cesto nanášame do stredu kruhu, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Makarónky necháme na plechu 30 - 40 minút postáť, aby sa vytvorila jemná kôrka. Makarónky pečieme pri 150 celzia približne 15 minút.

Makarónky plníme ľubovoľným krémom. 

                                                                                    


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára